Drugs

Drugsrechten en bezit

 

Probleemstelling
Libertarisme staat voor persoonlijke vrijheid en eigen verantwoordelijkheid, waaronder het recht om zelf te beslissen over het gebruik van drugs. In Nederland geldt een gedoogbeleid voor cannabis, en recent zijn er experimenten gestart in Breda en Tilburg met legaal gekweekte wiet. Hoewel Nederland ooit vooropliep in de legalisering van softdrugs, hebben veel landen inmiddels vergelijkbare of zelfs vrijere maatregelen ingevoerd. Tegelijkertijd handhaaft Nederland een streng beleid voor harddrugs, en er zijn zelfs oproepen voor strengere straffen voor het gebruik en bezit van deze middelen. Dit druist in tegen de kernwaarden van het libertarisme. Hoe kan dit anders?


Oorzaak
In de jaren ’70 startte de Verenigde Staten de “War on Drugs” om drugsgebruik en de daarmee samenhangende maatschappelijke schade en criminaliteit te bestrijden. Sindsdien geven overheden, waaronder Nederland, miljarden euro’s uit aan de bestrijding van drugs.

Nederland speelt hierin een grote rol vanwege de Rotterdamse haven, de belangrijkste toegangspoort van Europa. Er is internationale druk op Nederland om drugssmokkel te blijven bestrijden, omdat eenmaal in Europa aangekomen drugs eenvoudig verspreid kunnen worden door de open grenzen.


Mijn lichaam, mijn keuze
De Jonge Libertariërs vinden de criminalisering van drugsgebruik immoreel. Ieder individu heeft recht op zelfbeschikking en mag zelf bepalen wat hij of zij in het eigen lichaam stopt, zonder verantwoording verschuldigd te zijn. Deze vrijheid gaat echter hand in hand met verantwoordelijkheid.


Verslavingszorg
Overmatig drugsgebruik kan leiden tot gezondheidsproblemen of verslaving. Momenteel worden de kosten voor verslavingszorg door de belastingbetaler gedragen. Wij pleiten voor een herziening van het zorgsysteem. Lees daar hier meer over.


Portugal als voorbeeld
In Portugal zijn sinds 2001 alle drugs gedecriminaliseerd. Personen die worden betrapt met kleine hoeveelheden drugs, worden niet strafrechtelijk vervolgd, maar doorverwezen naar een “Commissie voor de afschaffing van drugsverslavingen”.

Het resultaat?

  • Geen significante stijging van het aantal gebruikers.
  • Een afname in drugsgerelateerde sterfgevallen.
  • Minder criminele incidenten.

Nederland zou inspiratie kunnen halen uit dit model en middelen efficiënter kunnen inzetten door minder te focussen op handhaving en meer op preventie en zorg.


Veiligheid
Drugsgebruik blijft bestaan, ongeacht of het illegaal is. De huidige wet- en regelgeving maakt drugsgebruik echter onnodig gevaarlijker:

  • Gebruikers zijn afhankelijk van criminelen, wat kan leiden tot onveilige situaties.
  • Gebruikers weten nooit precies wat zij kopen, omdat er geen etikettering op drugs zit.
  • Het taboe op drugs en verslaving belemmert mensen om hulp te zoeken.
  • Werknemers in havens en grensgebieden lopen risico om door criminelen benaderd te worden, wat hen in gevaarlijke situaties kan brengen.

Wat willen wij?
De Jonge Libertariërs willen dat Nederland anders omgaat met drugs, zodat taboes worden doorbroken en mensen de vrijheid krijgen om te beslissen over hun eigen lichaam. Wij pleiten voor:

  • Gedecriminalisering van alle drugs, naar het voorbeeld van Portugal.
  • Het beëindigen van strafrechtelijke vervolging van gebruikers en bezitters van drugs.
  • Investeren in verslavingszorg om mensen die hulp nodig hebben te ondersteunen.

Onze kernwaarden

Zelfbeschikking

Autonomie

Decentralisatie

Wat wij vinden over de huidige problemen

Meer standpunten