Monetair Systeem
Probleemstelling
Het huidige monetaire systeem is gebaseerd op een overheidsmonopolie op geld. De overheid bepaalt in welke valuta belastingen worden geïnd en heeft de macht overgedragen aan de Europese Centrale Bank (ECB), die nieuw geld mag uitgeven. De ECB streeft naar een inflatie van ongeveer 2% per jaar, wat betekent dat burgers jaarlijks minstens 2% van hun koopkracht verliezen. Tijdens crisissituaties, zoals de covid-19 pandemie, kan dit percentage nog veel hoger oplopen. Dit systeem druist in tegen het libertaire principe van economische vrijheid. Hoe kan dit worden opgelost?
Oorzaken
1. De invoering van de euro
In 1999 werd de euro geïntroduceerd als virtuele valuta, en in 2002 volgden de fysieke eurobiljetten en -munten. Nederland gaf daarmee haar monetaire soevereiniteit op en droeg deze over aan de ECB. Dit betekent dat Nederland geen controle meer heeft over haar eigen valuta of monetair beleid.
2. Monetaire unie en gezamenlijke schulden
De euro heeft van de Europese Unie een monetaire unie gemaakt, waardoor gezamenlijke schulden mogelijk zijn geworden. Nederland heeft bijvoorbeeld miljarden verloren tijdens de Griekse staatsschuldcrisis in 2010. Hoewel premier Mark Rutte aanvankelijk eurobonds (gezamenlijke schulden) wilde blokkeren, werden deze tijdens de coronapandemie alsnog ingevoerd. Het coronafonds, met een waarde van 800 miljard euro, bracht Nederland slechts 1,3 miljard euro op, waarvan slechts een klein deel effectief werd besteed aan zorg, zoals intensive care-faciliteiten.
3. Inflatie als vorm van diefstal
De ECB hanteert inflatie als middel om consumenten te stimuleren hun geld uit te geven. Dit beleid vermindert echter de waarde van spaargeld zonder toestemming van de burger. Tijdens de covid-19 pandemie piekte de inflatie zelfs boven de 10%. Inflatie is een belangrijke oorzaak van de stijgende kosten van levensonderhoud.
Onze visie: Economische vrijheid en een eerlijk monetair systeem
De Jonge Libertariërs beschouwen het huidige monetaire systeem als corrupt. Het systeem is gebaseerd op overheidsmonopolies, het beleid van de ECB en verborgen diefstal via inflatie. Dit is in strijd met economische vrijheid. Wij pleiten daarom voor fundamentele veranderingen.
Wat willen wij?
-
Nexit
Nederland moet de monetaire unie verlaten om verlost te raken van het centralistische en ondoordachte beleid van de ECB. Dit geeft Nederland de mogelijkheid om een eigen monetair beleid te voeren dat aansluit bij de behoeften van haar inwoners. -
Nationaal monetair beleid
Nederland moet haar monetaire soevereiniteit herstellen en een beleid voeren waarin inflatie niet het uitgangspunt is. Stabiliteit en koopkrachtbescherming moeten prioriteit krijgen. -
Vrijmunterij
Burgers en bedrijven moeten vrij zijn om transacties uit te voeren in een valuta of betaalmiddel naar keuze. Dit creëert gezonde concurrentie in het monetaire systeem en bevordert innovatie.
Onze kernwaarden
Zelfbeschikking
Autonomie
Decentralisatie
Wat wij vinden over de huidige problemen