Onderwijs

Onderwijs

Wat is er aan de hand in het onderwijs?

Docenten
Je hoort er vaak over: er is een lerarentekort. Docenten vertellen over de hoge werkdruk en geven aan maar weinig vrijheid te hebben in de lessen. Ze zijn meer met papierwerk bezig dan met lesgeven. Dit komt door de inperking van hun autonomie als docent, veroorzaakt door steeds meer uitdijende richtlijnen van de overheid. (Parool, 2022)

Studenten
Ook studenten ondervinden nadelen van het huidige onderwijssysteem. Hoewel elke student uniek is, gaat het onderwijs ervan uit dat iedereen hetzelfde leert. Er wordt verwacht dat theorie en praktijk even snel onder de knie worden gekregen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Sommige studenten leren beter uit boeken en minder goed in de praktijk, terwijl anderen juist beter leren door te doen.

Dit betekent niet dat ze niet hetzelfde werk kunnen doen; ze hebben simpelweg een ander leertraject nodig. Het huidige systeem biedt echter niet deze flexibiliteit. Studenten die minder goed uit boeken leren, krijgen vaak het advies een lagere opleiding te volgen in plaats van een traject op maat. Studenten die sterk zijn in theorie, maar meer tijd nodig hebben voor praktische vaardigheden, komen vaak in de knel tegen het einde van hun studie. Dit is vooral het geval bij hbo- en universitaire opleidingen, waar praktijkervaring meestal pas aan het einde van de opleiding komt.

Bedrijven over het onderwijs
Bedrijven zijn ook niet tevreden over het onderwijs. Ze klagen dat afgestudeerden niet klaar zijn voor het werkleven. Vooral in de technieksector is dit een veelgehoorde klacht, maar ook bedrijven in andere sectoren uiten kritiek. (Kamernet, 2012; Wise Up, 2023)


Afschaffen onderwijsplicht (leerplicht)

Het huidige systeem maakt maar minimaal gebruik van de verschillende manieren waarop onderwijs ingericht kan worden. In Nederland hebben we een leerplicht die in feite een schoolplicht is. Dit terwijl niet iedereen beter leert op school; sommigen leren beter onder andere omstandigheden.

De leerplicht werd oorspronkelijk ingevoerd om kinderarbeid indirect te verbieden. Tegenwoordig hebben we een direct verbod op kinderarbeid, waardoor wij van mening zijn dat deze schoolplicht opgeheven kan worden.


Hoe de Jonge Libertariërs onderwijs inrichten?

Wij stellen voor dat onderwijs in twee fasen wordt aangeboden: basiskennis en vervolgonderwijs.

Basisonderwijs
Wij erkennen dat basiskennis cruciaal is. Kinderen moeten leren rekenen, lezen en schrijven, en toegang hebben tot algemene kennis. Dit hoeft echter niet per se in een traditionele school te gebeuren. Er zijn meerdere methodes om kennis over te brengen: offline in een klaslokaal, thuis of elders. Ouders en onderwijzers moeten zelf kunnen beslissen welke onderwijsmethode het beste past bij het kind.

Vervolgonderwijs
Vervolgonderwijs kan volgens ons op twee manieren worden ingericht:

  1. Interne bedrijfsopleidingen
    Dit type onderwijs richt zich op het leren van een beroep. De JL gelooft dat leren op de werkplek hiervoor beter geschikt is. In het buitenland zien we succesvolle voorbeelden: een klaslokaal binnen een bedrijf waar theorie wordt gegeven, gecombineerd met praktijkervaring als trainee. Dit principe verkleint de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven.

  2. Vrije academische opleidingen
    Voor wie theoretische kennis wil uitbreiden, stellen wij een vrij academisch onderwijs voor. Dit instituut biedt losse vakken aan, zonder de verplichting een hele opleiding te volgen. Studenten kunnen certificaten behalen en lessen volgen bij onafhankelijke experts of professoren.


Hoe financieren we het onderwijs?

De huidige financiering via de staat is inefficiënt door bureaucratische kosten. Wij pleiten voor een ingrijpende herziening van dit systeem.

Basisonderwijs
Directe betaling van schoolgeld kan indirecte kosten via belastingen vervangen. Minder bureaucratie en meer ruimte voor alternatieve methodes zoals thuisonderwijs en online onderwijs maken onderwijs goedkoper. Zo wordt het toegankelijk voor gewone burgers en niet alleen voor de rijken.

Interne bedrijfsopleidingen
Deze opleidingen kunnen gefinancierd worden door bijdragen van zowel studenten als bedrijven. Studenten kunnen tijdens hun opleiding tegen een lager loon werken, wat zowel hen als het bedrijf ten goede komt.

Vrije academische opleidingen
Dit type onderwijs valt onder persoonlijke ontwikkeling. Wij vinden het niet noodzakelijk dat de overheid deze opleidingen financiert. Concurrentie tussen academies zorgt voor aantrekkelijke tarieven, en mensen die hier geen gebruik van maken, worden niet gedwongen ervoor te betalen.


Bibliografie
Kamernet. (2012). Opgehaald van HBO-opleidingen sluiten niet aan op wensen arbeidsmarkt
Parool. (2022, 06 28). Opgehaald van Opinie: Geef de leraar zijn autonomie terug
Wise Up. (2023, 10 26). Opgehaald van Partnerschappen tussen bedrijfsleven en onderwijs

Onze kernwaarden

Zelfbeschikking

Autonomie

Decentralisatie

Wat wij vinden over de huidige problemen

Meer standpunten